Emotionell intelligens, varför då?
Datum och tid: Måndag 1 september, kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: Helen Lagergren jobbar med ledarutveckling, förändringsledning, coaching och konfliktlösning inom både privata företag, myndigheter och kommuner. Hon bor i Bromma, men tillbringar så mycket tid hon och familjen kan i huset i Nordingrå.
Innehåll: Helen höll en föreläsning i ämnet hos HPU hösten 2024, men forskningen går vidare och det finns mer att berätta. Emotionell intelligens får allt större uppmärksamhet och betydelse världen över, inte minst på grund av oroligheter runt oss.
Vissa verkar ha förmågan att ta sig fram småvisslande, även under de mest knepiga omständigheter, medan andra möter motstånd även i vad som verkar vara en gynnsam eller trevlig miljö.
Emotionell intelligens är viktig för att kunna navigera genom livet på ett hållbart sätt. Förmågorna är dynamiska, till skillnad mot personlighet, och går att träna livet ut.
Under föreläsningen får vi reda på vad emotionell intelligens är, hur man kan träna upp den och vilka fördelar det kan innebära om vi utforskar och tränar på dessa förmågor.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Agnetha Höglund Sjölander, 070-5280854, agnethahs@gmail.com
Från Weimar till Trump – om demokrati och diktatur i västvärlden
Datum och tid: Tisdag 16 september, kl 13.00-15.00.
Om föreläsaren: Erik Åsard, professor emeritus i nordamerikastudier med inriktning mot statskunskap. Erik är en av landets främsta USA-kännare, och en mycket uppskattad föreläsare som gästat oss ett flertal gånger. Han är född och uppvuxen i Härnösand.
Innehåll: Hur gick det till när Adolf Hitler blev Tysklands ledare? Vilka paralleller kan vi dra till dagens försvagning av världens demokratier? I sin senaste bok Hitlers väg till makten belyser Erik Åsard dessa frågor utifrån aktuell forskning, och pekar på hur utvecklingen under Weimarepoken sänder en varningssignal till oss genom historien.
”Weimar” har i dag blivit kodord för en farlig politisk utveckling, där demokratin gradvis urgröps. Detta sker inte via revolutioner eller statskupper, som ofta var fallet förr, utan via systematiska ingrepp av folkvalda regeringar. Ledarna för dessa regeringar är i grunden antidemokrater, som gör allt för att kväsa oppositionen och hålla sig kvar vid makten. Ingen politiker har gjort mer för att återuppliva Weimarmetaforen än Donald Trump, menar Erik Åsard. Det tydligaste exemplet i dagens Europa är Viktor Orbáns Ungern, som också råkar vara Trumps och den så kallade MAGA-rörelsens, föregångsland.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Agnetha Höglund Sjölander, 070-5280854, agnethahs@gmail.com
Att vara ambassadör i Estland
Datum och tid: Torsdag 25 september, 13.00-15.00
Om föreläsaren: Lars Grundberg är född och uppvuxen i Örnsköldsvik. Han har haft en lång karriär inom Utrikesdepartementet som diplomat, alltifrån aspirant i Paris 1972 till ambassadörsposten i Köpenhamn från 2005 till 2010. Lars utnämndes till Sveriges förste ambassadör i Estland och verkade där åren 1991-1995. Därtill har han haft tre års avbrott som överceremonimästare på Kungliga Slottet.
Innehåll: Lars berättar om sitt omväxlande liv som svensk diplomat, och ger en beskrivning av ambassadörens arbetsuppgifter. Mest nytta menar Lars att han kunde göra i Estland. Han ger sin bild av dagens situation i Estland, och kommer att belysa landets utsatta geopolitiska läge, som litet land gränsande till Ryssland.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Lars Olof Hemmingson, 076-8105836, lo.hemming@icloud.com
Islam i historia och samtid
Datum och tid: Tisdag 30 september, kl 13.00–15.00
Om föreläsaren: Simon Sorgenfrei är professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola. Han är föreståndare för IMS – Institutet för forskning om mångreligiositet och sekularitet vid Södertörns högskola. Simon har i huvudsak forskat om islam i Sverige. Han har även gett ut böcker, till exempel De kommer att vara annorlunda svenskar och Det monoteistiska landskapet.
Innehåll: En tidigare föreläsning av Simon behandlade islams tidiga historia fram till splittringen mellan shia- och sunnimuslimer och kalifatets fall. Nu fortsätter vi med de nya inriktningarna som uppstår och förändrar bilden.
Islamism och salafism är begrepp som allt oftare förekommit i media de senaste 20 åren. Under denna föreläsning får vi lära oss mer om dessa rörelser och vilken betydelse de har i samtida islam, och i kontakten med världen i övrigt.
Vi får också bekanta oss med den andliga form av islam som kallas sufism. Trots att sufism varit ett majoritetsuttryck bland muslimer är det en tradition som sällan möter oss i media.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Anita Ljunglöf tel 070 3338476, anita.ljunglof@gmail.com
Livsmedelsförsörjning vid kris och beredskap
Datum och tid: Torsdag 9 oktober, kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: Jessica Ulander är regional sakkunnig inom livsmedel och arbetsmiljö vid LRF Nord. Jessica bor på en gård i Styrnäs, Kramfors kommun, och har själv haft en dikobesättning. Hon har inom sin tjänst vid LRF Nord, omfattande Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län, även ansvar för LRF:s arbete med Kris-och beredskapsfrågor.
Jessica kommer att prata om utmaningar och möjligheter kring återuppbyggnaden av Sveriges livsmedelsberedskap, med särskilt fokus på norra Sverige. Jessica kommer att berätta om olika delar av LRF:s pågående arbete kring kris och beredskap. Under föreläsningen visas exempel på verkliga utmaningar i livsmedelsförsörjningen på både nationell, regional och gårdsnivå. Jessica kommer att ge tips på vad man som privatperson eller organisation kan göra och tänka på, för att stötta uppbyggnaden av norra Sveriges livsmedelsberedskap.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Gudrun Lindberg, 070-653 41 32, gudrun.lindberg53@gmail.com
Helmer Osslund – färgsprakande Norrlandsmotiv
Foto: Fanny Stenberg, Hösten 1907. Nationalmuseum
Datum och tid: tisdag 14 oktober kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: Lena Holger är författare och konsthistoriker. Hon har varit chefsintendent vid Nationalmuseum i Stockholm, och även skapat flera kultur- och konstutställningar. Lena har ett speciellt intresse för skandinaviska konstnärer vid sekelskiftet 1900 och särskilt för Helene Schjerfbecks konstnärskap. Hon har skrivit en biografi om Helmer Osslund som gavs ut 2008.
Innehåll: Lena Holger tecknar ett intressant porträtt av den mångbegåvade ensamvargen Helmer Osslund. Han stod utanför alla skolor och grupperingar. Otålig och rastlös, samvetsgrann och nyfiken, sorglös och glad trots motigheter. Helmer Osslund prövade sig fram som porslinsmålare och formgivare. Han upptäckte målerimotiven i Ådalen, Höga kusten och Lappland, och i och med detta kom han hem.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Lars Olof Hemmingson, 076-8105836, lo.hemming@icloud.com
Att byta land och hemstad
Datum och tid: Tisdag den 21 oktober, kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: Shakila Edizada är uppvuxen i Kabul och utbildad journalist både i Afghanistan och i Sverige. Hon har arbetat för FN i ett antal år i flera länder. Shakila bytte både land och hemstad när hon valde att lämna det arbete hon hade inom FN. Idag arbetar hon som reporter och producent på Ekot, Sveriges Radio, och är nu bosatt i Stockholm.
Innehåll: Föreläsningen handlar till en början om Shakilas egen historia, om hennes uppväxt och liv i Kabul, arbetet i Afghanistan och andra ställen samt om de val hon har gjort under livets gång. Hon berättar också om den tid hon bott i Sverige.
I den andra delen av föreläsningen beskriver Shakila situationen i Afghanistan, och framför allt den svåra situationen för kvinnorna där.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Gudrun Lindberg, 070-6534132, gudrun.lindberg53@gmail.com
GRÖNLAND ‒ kallt men hett
Med hundspann runt Liverpool Land
Datum och tid: Tisdag 28 oktober, kl 13.00-15.00
Om föreläsarna: Anita och Gustaf Forsell, historiker, författare och konstnärer.
Innehåll: Det är i mitten av april 2012. Anita och Gustaf Forssell har landat på flygplatsen Nerlerit Innat, vilket betyder ”dit gässen kommer” på grönländska. Flygplatsen byggdes 1985 av ett amerikanskt oljebolag, men den övertogs av det grönländska inrikesflyget då oljeutvinningen inte blev av. I tio dagar åker Anita och Gustaf hundspann runt halvön Liverpool Land med två unga inuitiska jägare, Åge och Karl. De möter storslagen arktisk natur, tältar i minus 24 grader och badar i en varm källa. De äter kött av myskoxe och isbjörn och fiskar färsk röding. Åge lägger sig på sängen i en av jägarhyddorna och sätter på sig hörlurarna, som dånar av hårdrock. Hans tankar går till de gruvplaner som finns för just den plats där han brukar jaga gäss på vårarna. I samhället Ittoqqortoormiit firar man både bröllop och konfirmation i påsktid.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Kerstin Holmstén, 070-3981814, tetta_eriksson@hotmail.com
Vart är Afrika på väg?
Datum och tid: Tisdag 4 november, kl 13.00–15.00
Om föreläsaren: Görrel Espelund är journalist och redaktör på Utrikespolitiska Institutet. I 30 år, med början 1994 och folkmordet i Rwanda, har hon bevakat utvecklingen i Afrika. Görrel är även författare till flera dokumentära skildringar, och kom 2024 ut med sin första roman Kallelsen, som utspelar sig bland svenska missionärer i Kongo i brytningstiden mellan kolonialism och självständighet.
Innehåll: Ingen kontinent i världen har en yngre befolkning än Afrika. Vad som händer där – ekonomiskt, demokratiskt, klimatmässigt – är i högsta grad relevant för oss i Europa.
Uttrycket ”Africa rising” myntades på 2010-talet. Flera av världens snabbast växande ekonomier fanns då i Afrika. Demokratiseringen gjorde samtidigt stora framsteg. Under 2020-talet har den positiva utvecklingstrenden brutits, och efter flera militärkupper ifrågasätts också de demokratiska vinningarna.
Samtidigt som demokratiseringen vacklar drabbas Afrika hårt av klimatförändringarna, i form av extrem hetta, utdragen torka och skyfall. Kontinenten står för endast 3,8 procent av de globala utsläppen, men betalar ett högt pris för konsekvenserna. I den andra halvan av föredraget möter vi människor som kämpar för klimaträttvisa – också för Afrika.
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Bengt Schibbye, 070-6665210, bengt@schibbye.se
Fredens pris – vad kostar det för Ukraina?
Datum och tid: Torsdag 13 november, kl 13.00–15.00
Om föreläsaren: Malcolm Dixelius är en sedan länge välkänd journalist och kännare av rysk historia och samhällsutveckling. Han har även bevakat senare års händelser med angreppskriget mot Ukraina. Malcolm föreläste hösten 2023 i HPU under rubriken ”Rysslands överfall mot Ukraina – sorgen över ett omöjligt krig”. Han föreläste även hösten 2024 i HPU, då under rubriken ”Rysslands framtid – nya imperiedrömmar eller lydrike under Kina?”.
Innehåll: Vad kostar det Ukraina att få slut på kriget? Vad kostar det Ryssland? Och vilket är priset för världsordningen? Malcolm Dixelius reder ut det komplicerade spel som pågår för att skapa fred efter mer än tre års fullskaligt krig i Ukraina.
Spänningsfälten är omfattande. Riskerna är stora. Krigsfronterna kan eskalera. Var finns möjligheterna till fred och rättvisa?
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Lars Olof Hemmingson, 076-8105836, lo.hemming@icloud.com
Antibiotikaresistens – den tysta pandemin
Datum och tid: Torsdag 20 november, kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: Lars Blad studerade i sin ungdom först ryska och öststatskunskap, och därefter utbildade han sig till läkare. Kunskapskombinationen ryska och infektionsmedicin öppnade för flera uppdrag under Sovjetunionens sönderfall, då många fruktade en våg av HIV och TBC.
Lars deltog när länderna kring Östersjön samarbetade vid hotbildsförändringar avseende smittsamma sjukdomar. Han har sedan 2015 arbetat för WHO med handlingsplaner mot antibiotikaresistens, både i Sverige och andra länder. På senare år har Lars varit smittskyddsläkare i flera landsting. Hösten 2022 föreläste han i HPU om Covid 19-pandemin.
Innehåll: Vad är antibiotikaresistens och varför uppkommer den? Vilka är hotbilderna och skadeverkningarna? Vilka är de förebyggande möjligheterna? Hur är situationen i Sverige jämfört med andra länder? Hur fungerar det internationella samarbetet – framgångar eller besvikelser? Vad kan man göra själv? Dels för att skydda sig själv, och dels för att bidra till en bra utveckling?
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Lars Olof Hemmingson, 076-8105836, lo.hemming@icloud.com
Ångermanälvens historia under 10 000 år – Maktens män
Maktens män, Gustav Vasa
Datum och tid: Tisdag 25 november, kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: Lars Högberg har under lång tid studerat Härnösands och dess omgivningars historia. Han har dessutom medverkat i olika projekt, till exempel om Härnösands maritima arv och bildandet av Höga kusten som världsarv.
Innehåll: Lars har hållit två tidigare föreläsningar som tog upp inlandsisens tillbakadragande, invandringen och kolonisationen samt de tidiga maktstrukturerna. Nu går vi vidare med maktens män.
Kyrkan och kungamakten grundar Svea rike under medeltiden, perioden 1050 – 1520. Biskopar och fogdar bygger upp maktstrukturer och skattlägger folket. En av maktens män är Gustav Vasa, som efter sitt trontillträde år 1523 etablerar en stabil kungamakt. Han själv, och därefter hans söner, inleder under Vasatiden, år 1520 – 1611, utvecklingen av Sverige till stormakt. Det präglar även vår historia här i Ångermanland.
”Båd’ stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ned.”
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Anita Ljunglöf, tel 070-3338476, anita.ljunglof@gmail.com
Bellmans blixtrande öga. Om C M Bellman och hans musik
Datum och tid: Torsdag 4 december, kl 13.00-15.00
Om föreläsaren: Johanna Broman Åkesson, fil. dr. i musikvetenskap vid Stockholms universitet. Som forskare, skribent och föreläsare har hon alltid dragits till historiens ”gränstrakter” och brytningstider, liksom till gräns- och genreöverskridande konstnärer av olika slag. Som frilansande föreläsare har hon utvecklat ett personligt sätt att porträttera och levandegöra konstnärer och deras tid, med en syntes av bilder, texter, musik och gestaltande läsning.
Innehåll: Carl Michael Bellman fångade 1700-talets tidsanda på ett unikt sätt. Hans egen blick är ständigt närvarande. Visorna är fyllda av bilder, scener och detaljer som han pekar ut, målar fram och uppmanar oss att se. Genom hans ögon får vi en inblick i 1700-talets verklighet och illusioner, där flera ”världar” förenas till sinnliga, levande tablåer – det himmelska och jordiska, det burleska och sublima. Hur gjorde han och varifrån fick han sin inspiration?
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Bengt Schibbye, 070-6665210, bengt@schibbye.se
Friluftsliv och allemansrätt – framväxt och framtid?
Datum och tid: Tisdag 9 december, kl. 10.00-12.00 OBS TIDEN!
Om föreläsaren: Klas Sandell är professor emeritus i kulturgeografi vid Karlstads universitet, och har forskat om friluftsliv, allemansrätt, utomhuspedagogik, reservat och naturturism. Bland bredare böcker som han medverkat i märks: Friluftshistoria, Friluftslivets pedagogik, Miljödidaktik, Planera för friluftsliv, Friluftsliv i förändring och Friluftssport och äventyrsidrott.
Se vidare www.friluftsforskning.se och www.kau.se/forskare/klas-sandell
Innehåll: Vad är egentligen allemansrätten – en urgammal och helig tradition eller bara ett simpelt övergrepp på den privata äganderätten? Vad har den för ställning idag och vad kan hända med den framöver? Handlar det mest om en billig metod för folkhälsa, eller kan allemansrätten även vara ett fundament för en hållbar utveckling?
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Avgift: 100 kr.
Kontaktperson: Bengt Schibbye, 070-6665210, bengt@schibbye.se