Hösten 2024 Månadsmöten

OBS! Alla månadsmöten är avgiftsfria och kräver inte heller att man bokar i förväg. Det är bara att komma, bara man är medlem i HPU!

Alla möten börjar kl 13.00 och pågår cirka en timme.


Teater Västernorrland i mer än 50 år!

Datum och tid: Tisdag 10 september, kl 13.00

Kristoffer Berglund är skådespelare och chef för Teater Västernorrland, som firade 50-årsjubileum i fjol! Kristoffer berättar om hur han ser på framtiden för teatern, dagens kulturpolitik och hur teaterns roll i länet ser ut.

Teater Västernorrland är en av 21 länsteatrar och bildades i Härnösand 1972, under namnet Västernorrlands Regionteater. Sundsvallsensemblen såg sitt ljus 1984 och fokuserade på att spela vuxenteater i Sundsvall. De båda ensemblerna slogs ihop 1990 under namnet Teater Västernorrland, och hela teatern flyttade till Sundsvall. Teater Västernorrland blev 2008 en del av Scenkonst Västernorrland.

Teatern brinner för att skapa angelägna och underhållande upplevelser. ”Oavsett om du möter oss i ett klassrum eller i ett Folkets hus, sitter på en pinnstol i en bygdegård eller på en filt i en park, eller kliver in till oss på Konsertteatern i Sundsvall vill vi överraska och beröra.”

Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen


Dockstavarvet – snart 120 år

Datum och tid: Tisdag 8 oktober, kl 13.00

Om föreläsaren: K-A Sundin, tidigare VD och styrelseordförande i Dockstavarvet AB. K-A började sin bana som sjökapten och arbetade bland annat i Svenska Amerikalinjen och Svenska Lloyd under 70-talet. Han började 1975 som VD på Dockstavarvet. K-A har fortfarande kvar engagemanget, nu som senior rådgivare.

Innehåll: Varvet startades 1905 av Nils Sundin. År 1969 byggdes den första båten i aluminium – en produkt som sedan dess erövrat världen. Sedan 1990 har varvet levererat närmare 300 snabbgående aluminiumbåtar till försvars-, lots- och sjöräddningsorganisationer i 12 länder på tre kontinenter. Hur kan ett så litet varv klara sig i den globala konkurrensen?

Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen


Den karnevaliske Povel Ramel – narr och filosof

Datum och tid: Onsdag 13 november, kl 13.00 OBS! Dagen!

Om föreläsaren: Johanna Broman Åkesson, fil dr i musikvetenskap vid Stockholms universitet. Som forskare, skribent och föreläsare har hon alltid dragits till historiens ”gränstrakter” och brytningstider, liksom till gräns- och genreöverskridande konstnärer av olika slag. Som frilansande föreläsare har hon utvecklat ett personligt sätt att porträttera och levandegöra konstnärer och deras tid, med en syntes av bilder, texter, musik och gestaltande läsning.

Innehåll: Povel Ramel var en av 1900-talets mest framstående underhållare. Med sina lekfullt rebelliska parodier och pastischer gycklade han den förstelnade kulturen i efterkrigstidens Sverige. Men mitt i allt det crazyartade fanns också en ovanligt innerlig hyllning till livet. Hur kom det sig att han blev denna märkliga blandning av narr och filosof? Följ med på en resa i historien där vi spårar rötterna till Povels unika konstnärskap

Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen


The Cherry Tops

Datum och tid: Tisdag 10 december, kl 13.00

The Cherry Tops är en sångtrio från Härnösand som bildades 2013 och består av AnnaCarin Ahde, Kirsten Wahlström och Annika Österling. Deras stil består av tät stämsång och påminner om legendariska grupper som The Andrews Sisters eller The Boswell Sisters.

I deras repertoar finner vi klassiska favoriter från 1920-50-talen, där favoriter som får oss att sjunga med och dansa är självklara val. Men The Cherry Tops bjuder även på sina egna kompositioner, som skulle kunna komma från samma epok, vilket ger oss en modern touch av dåtidens vibes, eller varför inte dagens hits till äkta 20-tals- eller storbandsjazz med en unik twist?

The Cherry Tops har medverkat i olika sammanhang, i radio, på TV och uppträtt både i Sverige och utomlands, bland annat som körsångerskor för The Kinks i England.

De skapar en unik musikalisk upplevelse och garanterar att sätta stämningen på topp!

Lokal: Härnösands teater, stora scenen.

För dig som har lust att lära även efter pensioneringen