Hösten 2022 Månadsmöten

OBS! Höstens månadsmöten är avgiftsfria och kräver inte heller att man bokar i förväg. Det är bara att komma.

Alla möten utom ett börjar kl 13.00 och pågår cirka en timme.

Hernö Gin

Datum och tid: Tisdag 6 september, kl 13.00

Jon Hillgren talar om Hernö Gins historia, från drömmen om ett eget gindestilleri på den svenska landsbygden till förverkligandet. Från tiden som bartender i London då Jons passion för gin föddes, till i dag då han driver ett av världens mest prisbelönta gindestillerier. Hernö Gin har fått utmärkelser för världens bästa gin varje år sedan 2015. Jon är även invald i Gin Hall of Fame som medlem no. 3. Hernö Gins kärnverksamhet är att skapa det Jon känner i själ och hjärta är det godaste ginet. Utöver det är en målsättning att utveckla Härnösand till en internationell destination för ginskapande och ginupplevelser. Jon kommer även att berätta om satsningen på besöksmålet Dala.

Lokal: Teatern, Lilla scenen


Orglarna i Härnösands Domkyrka

Datum och tid: Onsdag 5 oktober, kl 12.00-14.00
Observera att detta månadsmöte äger rum på en onsdag, och att tiden är kl 12-14.

Domkyrkoorganist Lars G. Fredriksson kommer från Örnsköldsvik. Han påbörjade som barn orgelstudier och hade sin första konsert vid 13 års ålder. Efter studier vid Kungliga Musikhögskolan tog han diplomexamen i orgel med en konsert med Stockholms filharmoniker i Stockholms konserthus.

Lars har studerat för ett flertal svenska orgelmästare samt även studerat för kända orgelmästare i Frankrike. Han har arbetat i Härnösands Domkyrka sedan 2004. Lars är även körledare för Domkyrkokören.

Domkyrkans läktarorgel är byggd av den danska orgelfirman Bruno Christensen och invigdes år 1975. Den har 57 stämmor fördelade på 4 manualer samt pedaler som integrerats med den gamla Cahmanorgelns klingande fasad från år 1731. År 2012 kompletterades den med en orgel i kyrkans kor, vars spelbord kan flyttas fritt. Under 2021 invigdes ett nytt spelbord som gör det möjligt att spela även på läktarorgeln från koret.

Föreläsningen inleds med en orgelkonsert. Efter det en kortare paus. Man kan då i Domkyrkan dricka ev eget medhavt kaffe. Därefter kommer Lars G. Fredriksson berätta om de båda orglarna i kyrkan.

Plats: Härnösands Domkyrka


Spänning i Härnösand

Datum och tid: Tisdag 1 november, kl. 13.00

Annika Sjögren, född 1951, är uppvuxen i Stockholm men bor sedan många år i Härnösand. Hon har nyligen lämnat ett långt yrkesliv inom skolvärlden bakom sig.

Annika Sjögren har sedan författardebuten 2007 värnat om den lilla människan och de stora frågorna i den psykologiska thrillerns form. Hennes spänningsmättade serie från Härnösand med omnejd har nått en stor publik, inte minst som ljudbok.

De tidigare delarna är: Där ingen vind blåser (2007), Som glöd blir till aska (2008), Ur havet stiger vågorna (2010), Allt vad marken gömmer (2012) och När himlen håller andan (2019).

Våren 2022 kom Annika ut med boken Släckta äro ljusen som är en sjätte fristående del.

Lokal: Teatern, Lilla scenen


Folksånger i juletid och psalmer på mål

Datum och tid: Tisdag 6 december, kl 13.00

Vissångerskan Ulrika Bodén, ursprungligen från Helgum, sjunger, spelar autoharp och berättar i ett juldoftande program om den rika sångskatt hon hittat i sina hemtrakter. Ni får ta del av vackra och roliga folkliga julsånger från Ångermanland, liksom Nicke Sjödins underfundiga översättningar av julpsalmer till sitt Röåmål.

Lokal: Teatern, Stora scenen (preliminärt)

För dig som har lust att lära även efter pensioneringen