Hösten 2023 Månadsmöten

OBS! Alla månadsmöten är avgiftsfria och kräver inte heller att man bokar i förväg. Det är bara att komma.

Alla möten börjar kl 13.00 och pågår cirka en timme.


Laura Fitinghoff

Datum och tid: Tisdag 5 september kl 13.00

Hervor Sjödin har skrivit Vägen till Frostmofjället, en berättelse om författarinnan Laura Fitinghoff. Hervor är ordförande i Laura Fitinghoffsällskapet och har medverkat i otaliga sammanhang med föreläsningar om Laura och boken. Hon har bland annat fått pris av Johan Nordlandersällskapet, Janne Vängmansällskapet, Sollefteå Kommun och blivit utsedd till Mannaminnes första Hedersräfsa, samt Krumelursällskapets Prima Donna.

Laura Fitinghoff var född i Sollefteå och blev mest känd för sin succéroman Barnen från Frostmofjället (1908), Sveriges kanske mest utgivna barnbok. Den blev film 1945 och är en av de första svenska filmer som gjordes speciellt för barn. Den blev en stor succé och är en filmklassiker i Sverige. I sin bok Vägen till Frostmofjället (2006) skildrar Hervor Lauras dramatiska liv, en berg- och dalbana från livet som slottsfru till total fattigdom. Laura Fitinghoff var Hervors mormors mors syster.

Lokal: Härnösands teater, Stora scenen


Teater Västernorrland

Vad är på gång i Härnösand?

Datum och tid: Tisdag 3 oktober kl 13.00

På grund av ett sent återbud blir föredraget på månadsmötet ändrat.
Vi får två presentationer från Tillväxtavdelningen i Härnösands kommun:

  • Vad är på gång i Härnösand?
    Från utveckling till platsattraktion. Näringslivsutvecklare Marie Zetterlund berättar om vad som är på gång i kommunen.
  • Jennie Olofsson och Patrik Pettersson från Tillväxtavdelningen berättar om projektet Härnösand växer: om hur en framtida invånardialog om bl a stadsutveckling och välfärdsteknologi, digitalt och på en plats i Sambiblioteket, skulle kunna se ut. De berättar också om vilka möjligheter som finns redan idag kring digitalt lärande och ”görande” i Härnösands bibliotek.

Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen


Cirkusens historia ur ett Härnösandsperspektiv

Datum och tid: Tisdag 7 november kl 13.00

Föreläsare: Janne Näsström, direktör i Akademien för Cirkuskonstens bevarande i Sverige, tidigare trollkarl.

Härnösand har en viktig men okänd del i cirkusens historia. Här bildades en av landets genom tiderna största cirkusar, hit skulle Elvira Madigan när hon istället reste söderut för att möta sin mördare, löjtnant Sparre.

Om detta och mycket annat berättar Janne Näsström. Han växte upp i Härnösand och är idag direktör i Akademien för Cirkuskonstens bevarande i Sverige. Akademien förvaltar en av världens största samlingar om cirkus och närliggande områden, från 1795 och framåt. Under föreläsningen presenterar han unikt material som ger en ny och oväntat bild av cirkuskonsten.

Lokal: Teatern, Stora scenen


Julkonsert med Klas Norberg

Datum och tid: Tisdag 5 december kl 13.00

Klas Norberg behöver knappast någon närmare presentation för HPU:s medlemmar. Han hade ett mycket uppskattat framträdande på Sambiblioteket för några år sedan.

Denna gång samlas vi på Teatern till en konsert med julsånger med mera. Det kan även bli möjligheter att få sjunga med!

Eftersom julen närmar sig bjuder HPU på kaffe och lussekatter.

Lokal: Härnösands teater, Stora scenen

För dig som har lust att lära även efter pensioneringen