Våren 2024 Månadsmöten

OBS! Alla månadsmöten är avgiftsfria och kräver inte heller att man bokar i förväg. Det är bara att komma, bara man är medlem i HPU!

Alla möten börjar kl 13.00 och pågår cirka en timme.


Skogens biologiska mångfald: tillstånd, trender och miljöarbete

Datum och tid: Tisdag 16 januari, kl 13.00

Per Simonsson

Per Simonsson är biolog, fil.dr. och hedersdoktor vid Mittuniversitetet. Han arbetade med skogsfrågor på länsstyrelsen i många år innan han anställdes som SCA:s förste ekolog. Där har han fortsatt sitt enträgna arbete för ett funktionellt och biologiskt rikt skogslandskap.

Debatten om skogsbrukets metoder och skogens tillstånd är livlig. Skogen ska tillgodose många mål, och dessa verkar ofta vara motstridiga. Hur räddar vi den biologiska mångfalden? Åsikterna är många, och även ytterst kunniga personer hävdar olika ståndpunkter. Hur ska vi tänka i denna komplexa fråga?

Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen


Ångermanländska berättelser 

Datum och tid: Tisdag 13 februari, kl 13.00

Bo R Holmberg

Bo R Holmberg är författare till ett sextiotal böcker för barn, ungdomar och vuxna. Senaste berättelsesamlingen är Han från Ullånger (2023). Alla berättelserna utspelar sig i Ångermanland och många handlar om Ådalens dramatiska historia. Det gör också hans pjäser En vacker dag och Vredens dagar.

I sitt föredrag kommer Bo att berätta om sitt författarskap, särskilt om de böcker som behandlar ångermanländsk historia, bland annat om världens största sorteringsverk i Sandslån.

Det kommer också att bli en hel del gamla sägner och skrönor.

Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen


Gator, platser och namn i Härnösand 

Datum och tid: Tisdag 5 mars, kl 13.00

Åke Dahlbäck

Åke Dahlbäck är förutom pensionerad lärare, jazzmusiker och skribent även medarbetare i Yippie med fotografier från det gamla Härnösand.

Åke presenterar företeelser och personer som gett namn till Härnösands gator. Vem var Grå jägaren och Strengberg och hur har Gamla Karlebyvägen fått sitt namn? Några av dessa frågor besvaras under föreläsningen som även ger en kort historisk tillbakablick över hur Härnösand utvecklats under seklens lopp.

Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen


Qvistska samlingen – en storslagen liten samling 

Datum och tid: Tisdag 9 april, kl 13.00

Linda Nordlander Frisk

Linda Nordlander Frisk, konstintendent vid Härnösands konsthall, berättar om Härnösands egen konstskatt. Linda är född och uppvuxen i Nyadal och flyttade iväg under studietiden. Hon har arbetat som curator på Hasselbladsstiftelsen i Göteborg, och i Härnösand har hon bland annat varit utställningsansvarig på Västernorrlands museum.

Qvistska samlingen är en samling svensk och internationell konst från 1800- och tidigt 1900-tal, med namn som Chagall, Matisse, Picasso och Ernst Josephson. Samlingen omfattar drygt 500 konstföremål i olika material och byggdes upp av syskonen Nils och Elna Qvist som växte upp på Strömnäs Herrgård i Ådalen.

Linda guidar oss igenom denna storartade samling som donerades till Härnösands kommun av Nils och Elna Qvist.

Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen


Kaprifol Salongsorkester 

Datum och tid: Tisdag 14 maj, kl 13.00

Kaprifol

Kaprifol startade 93/94 och är troligen den enda salongsorkestern med wiensk sättning i hela landet. Medlemmarna i orkestern är:

1:a fiol: Annika Stattin, Häggvik, Örjan Nilsson, Sollefteå
2:a fiol: Barbro Fröst, Strinne, Paul Gradin, Forsed – orkesterordförande
Cello: Magnus van Weelie, Härnösand
Kontrabas: Patrik Grundström, Härnösand
Piano: Barbro Dahlqvist, Härnösand (Sollefteå)
Sång: Åsa Jönsson, uppväxt i Herrskog

Kaprifol har sina rötter i tidig underhållningsmusik. Salongsorkester är en beteckning för en instrumental ensemble inom västerländsk populärmusik från senare hälften av 1800-talet och fram till 1930-talet. Piano, violin och violoncell är kärnan i sättningen. Den är ett resultat av att den borgerliga salongens musicerande flyttades ut till offentliga nöjeslokaler. Arrangörer sålde alster till kapellmästare genom not- och musikaffärer. Repertoaren var arrangemang av folkmusik, schlager-, revy- och dansmusik, men även av konstmusik. Därmed bidrog salongsorkestrarna till att popularisera den seriösa musiken. Salongsmusiken dominerade helt nöjeslivet i Sverige under 1900-talets två första decennier. Från 1920 ökade inflytandet av anglo-amerikansk jazz- och dansmusik och i början av 1940-talet var salongsorkesterns tid förbi.

Kaprifol ger konserter främst här i Ådalen, men de har även spelat på jazzklubb i Östersund och i Vollsjö på Fritiof Nilsson Piratens utescen.

Lokal: Härnösands teater, Stora scenen. HPU bjuder på fika!

För dig som har lust att lära även efter pensioneringen