OBS! Alla månadsmöten är avgiftsfria och kräver inte heller att man bokar i förväg. Det är bara att komma – om man är medlem i HPU!
Alla möten börjar kl 13.00 och pågår cirka en timme.
I starka kvinnors spår – en berättelse om Vårsta och norra Sveriges diakonihistoria
Datum och tid: Tisdag 9 september, kl 13.00
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Om föreläsaren: Maria Hedvall – gårdsdiakon och ansvarig för Vårsta museum.
Innehåll: I över 100 år har Vårsta utbildat diakonissor, diakoner, hemsystrar och föreståndare för ålderdomshem. Men Vårsta är mer än utbildning, det är en plats där omtanke och medmänsklighet alltid har stått i centrum.
I föredraget berättar Maria om kvinnor som utbildats till att stå upp för och stötta människor som har behövt hjälp på olika sätt, på vårdinstitutioner och i hemmet. Vi får höra om syster Maria, syster Ester, om syster Solveig som startade kyrkans barntimmar och Ulv som bodde hela sitt liv på Vårsta. Ni får ta del av verksamheter som funnits kortare eller längre tid, till exempel barnhem, hem för epilepsisjuka, behandlingshem, sjukhem för äldre och naturligtvis om vad som finns på Vårsta idag.
Bilder från Härnösands historia
Datum och tid: Tisdag 7 oktober, kl 13.00
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Om föreläsaren: Åke Dahlbäck, musiker, pensionerad lärare, fotograf och skribent.
Innehåll: Härnösands 440-åriga historia sedd från kartor, vykort, filmer och fotografier. Bilder från caféer och biografer, skolor och industrier – mer eller mindre dramatiska händelser blandas med spänningsfyllda beslut. Vem sade nej till IKEA och vem förväxlade ritningarna till domkyrkan (om det nu var så)? Varför fick Umeå universitetet och inte Härnösand?
Sultaner, pirater, huvudjägare och en vit Rajah – en kort historia om Borneo
Datum och tid: Tisdag 11 november, kl 13.00
Lokal: Sambiblioteket, Alfhild Agrellsalen
Om föreläsaren: Kjell Bäckvall har arbetat som meteorolog – från Grönland i norr till Antarktis i söder och många platser däremellan, bland annat i tropikerna. Under fem år i slutet av åttiotalet var han meteorolog i det då nyligen självständiga sultanatet Brunei, på nordkusten av Borneo.
Innehåll: De första européerna besökte Brunei 1521 med världsomseglaren Magellan. Då hade sultanatet i många hundra år haft kontakter med både Kina och Arabien. Sultanatets maktsfär omfattade kustområdena i nuvarande Sarawak och Sabah samt Zuluarkipelagen i södra Filippinerna. Men de verkliga makthavarna var kanske ändå de pirater som härjade i farvattnen hela vägen från Nya Guinea till Indien. Och upp längs floderna bodde huvudjägare.
Det gick utför med Brunei. Men en dag 1840 seglade en riktigt romantisk hjälte uppför floden till Kuching i Sarawak, engelsmannen James Brooke (som inspirerade Joseph Conrad till romanen Lord Jim). Efter att ha överlevt flera mordförsök blev han slutligen Rajah av Sarawak. Den första vita Rajahn efterföljdes av ytterligare två. Först efter andra världskriget avsade sig Vyner Brooke titeln, och efter drygt ett sekel var epoken Brooke avslutad. Brunei var då ett protektorat under Storbritannien och 1984 blev det gamla sultanatet självständigt.
En julshow med Marta Parkman och Patrik Grundström
Foto: Lia Jacobi
Datum och tid: Torsdag 18 december, kl 13.00
Lokal: Teatern, Stora scenen
På scenen: Marta Parkman & Patrik Grundström med musiker bjuder upp till Julshow på teaterns stora scen! Marta & Patrik har spelat tillsammans i över 20 år, bland annat ses de tillsammans i Tomas Ledins Bygdespel Höga Kusten.
Showen kommer att bjuda på lite av det mesta – något för örat och något för ögat. Vi kommer att få en kavalkad med kända och okända julsånger, de flesta från den amerikanska sångboken, som White Christmas och Jingle Bells.
Som vanligt när det är terminsavslutning så bjuder HPU på fika i teaterfoajén.